Masło konopne to główny składnik legendarnych „magicznych ciasteczek”. Jego przygotowanie wymaga odrobiny wolnego czasu – warto za jednym zamachem zrobić zapas na kilka najbliższych miesięcy. Do wykonania masła konopnego możemy użyć zarówno topów marihuany lub suszu CBD jak i odpadów z uprawy (łodygi i liście).
Masło konopne
Masło podobnie jak inne tłuszcze – m.in. olej kokosowy – jest świetnym środowiskiem dla kannabinoidów, które chętnie się w nim rozpuszczają. Przygotowanie masła konopnego nie jest trudne, jednak trzeba pamiętać o dwóch ważnych rzeczach – przeprowadzeniu dekarboksylacji oraz odpowiedniej temperaturze podgrzewania. Zbyt wysoka temperatura (zarówno przy dekarboksylacji jak i ekstrakcji) może prowadzić do utleniania kannabinoidów.
Stężenie kannabinoidów w maśle konopnym
Zanim przejdziesz do przygotowania masła należy określić pożądane stężenie dominującego kannabinoidu w końcowym produkcie. Stężenie głównego kannabinoidu oznacza się procentowo. Przykładowo w gramie 18% marihuany znajdziemy 180 mg THC, analogicznie w gramie konopie siewnej 5% CBD znajdziemy 50 mg CBD.
W naszych przepisach użyliśmy 10 gramów suszu konopnego na 200 gram masła. Obliczając moc masła na podstawie powyższych danych otrzymamy:
Jeśli mieszkasz w kraju, w którym można legalnie uprawiać konopie na własny użytek możesz dodać również oblepione żywicą liście oraz łodyżki. Niestety obliczenie mocy gotowego produktu w takim przypadku jest nieco utrudnione, trzeba bazować na własnym doświadczeniu.
W Polsce konopie indyjski oraz jej pochodne produkty są nielegalne. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić własne masło konopne na bazie suszu CBD. Masło można wykonać również z suszu o dominującej zawartości CBG, który również można nabyć w pełni legalnie.
Jak zrobić masło konopne?
Masło konopne jest bardzo proste w przygotowaniu. Poza składnikami potrzebne będą:
- niewielki rondel bądź wolnowar,
- lejek,
- gaza,
- szklane naczynie na gotowe masło.
Proces przygotowania składa się z dwóch elementów: dekarboksylacji i ekstrakcji.
Dekarboksylacja
Pierwszym krokiem jaki należy wykonać to dekarboksylacja. Naturalnie w suszu znajdują się kannabinoidy w formie kwasowej. W przypadku konopi indyjskich przeważa THCA, związek który praktycznie nie posiada właściwości psychoaktywnych. Podobnie sprawa wygląda z ogólnodostępnym w Polsce suszem CBD, w nim również znajduje się niewielka ilość tego związku, a przeważa forma kwasowa – CBDA.
Przeczytaj: Dekarboksylacja konopi CBD i marihuany: 6 metod.
Konwersji form kwasowych do neutralnych (które według badań posiadają większy potencjał terapeutyczny) najłatwiej dokonać poddając susz działaniu temperatury:
- nagrzej piekarnik do 110 stopni Celsjusza,
- zmiel susz i równomiernie rozłóż na papierze do pieczenia,
- co 10 minut lekko przemieszaj susz,
- susz z konopi indyjskich wyciągnij po 30 minutach, z konopi siewnych (CBD) po 50 minutach.
Podczas ogrzewania suszu obserwuj jego wygląd. Po dekarboksylacji barwa suszu powinna zmienić się z jasnozielonej w ciemnobrązową.
Ekstrakcja
Mając dekarboksylowany susz możemy przejść się do właściwej części przygotowania masła konopnego.
Przepis na masło konopne z użyciem rondla
Składniki:
- 200 gram masła 82% lub klarowanego,
- 10 gram suszu marihuany lub konopi siewnych,
- 800 mililitrów wody.
Przygotowanie:
- Do średniej wielkości rondla wlej wodę i dodaj masło.
- Podgrzewaj, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia masła.
- Dodaj drobno zmielony susz konopny.
- Całość podgrzewaj przez 8 godzin w temperaturze około 80 stopni Celsjusza.
- Co 15-30 minut mieszaj upewniając się, że masło się nie przypala.
- Po lekkim ostudzeniu przelej płyn przez filtr od kawy.
- Przelej powstałe masło konopne do szklanej miseczki i odstaw na noc do lodówki.
- Pozbądź się wytrąconej wody.
- Masło konopne gotowe!
Czas przygotowania masła jest dość długi. Dodając mniej wody znacznie go skrócisz. W powyższym przepisie stawiamy na wysoką jakość – dłuższy czas podgrzewania pozwoli na ekstrakcję do tłuszczu większej ilość zawartych w suszu kannabinoidów. Opcjonalnie możesz dodać 400 mililitrów wody, wtedy czas podgrzewania będzie wynosił około 4 godziny.
Podczas podgrzewania nasza konopna mieszanka nie może się gotować. Powinny natomiast pojawiać się na powierzchni niewielkie bąbelki. Jeśli masz możliwość użyj termometru starając się utrzymywać temperaturę masła na poziomie 75 stopni Celsjusza.
Masło konopne należy przechowywać w lodówce i spożyć najlepiej w przeciągu 10 dni. Jeśli nie zdołasz wykorzystać całej porcji możesz je zamrozić. Szczelnie zamknięte masło konopne można przechowywać w zamrażalce do 6 miesięcy.
Przepis na masło konopne z użyciem wolnowaru
Składniki:
- 200 gram masła,
- 10 gramów suszu,
Przygotowanie:
- Zdekarboksyluj susz konopny według wcześniej opisanych wskazówek.
- Nastaw wolnowar na około 75 stopni Celsjusza, dodaj 200 gram masła i niewielką ilość wody.
- Zmiel drobno susz i dodaj do masła.
- Od czasu do czasu mieszaj masło sprawdzając czy się nie przypala.
- Po około 3 godzinach wyłącz wolnowar i poczekaj, aż masło nieco ostygnie.
- Odfiltruj pozostały materiał konopny, a powstałe masło wstaw na noc do lodówki.
- Zbierz resztę wody, który oddzieliła się od masła.
Jak jeść masło konopne?
Masło konopne według naszego przepisu posiada wysokie stężenie kannabinoidów. Jeśli masz pierwszy raz styczność z masłem na bazie marihuany zachowaj szczególną ostrożność. W porównaniu z paleniem, THC ukryte w produktach spożywczych później powoduje typowy dla tej substancji haj a także działa znacznie dłużej.
W praktyce pierwsze efekty są odczuwalne zazwyczaj po około 60-90 minutach. Działanie psychoaktywne może się utrzymywać nawet przez ponad 8 godzin. Warto o tym pamiętać sięgając po przysmaki zawierające masło konopne.
Masło konopne najlepiej sprawdzi się jako składnik ciasteczek konopnych. Oczywiście można je dodać do dipów, na kanapkę czy do zapiekanki, jednak wtedy ciężej określić ile tak właściwie spożyliśmy. Koniecznie przygotuj sobie również coś do jedzenia w razie gastrofazy. Spożycie kolejnych porcji ciasteczek konopnych może nie być najlepszym pomysłem.